Παιδική και εφηβική γυναικολογία

Οι γυναικολόγοι γενικά συνιστούν στα κορίτσια να επισκεφθούν πρώτη φορά έναν γυναικολόγο όταν είναι μεταξύ 13 και 15 ετών. Ωστόσο, τα περισσότερα κορίτσια δε θα χρειαστούν πυελική εξέταση κατά την πρώτη αυτή επίσκεψη. Πολλοί γυναικολόγοι θα κάνουν απλώς μια τακτική εξέταση υγείας και θα μιλήσουν σε ένα κορίτσι για την ανάπτυξή της.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την κόρη σας να αναπτύξει μια σχέση με τον γυναικολόγο της, έτσι ώστε να αισθάνεται άνετα να μοιράζεται προσωπικά στοιχεία στο μέλλον.

Ενώ όλες οι έφηβες πρέπει να δουν έναν γυναικολόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφθεί έναν γυναικολόγο εάν η κόρη σας ήταν σεξουαλικά ενεργή (ή σχεδιάζει να είναι) ή έχει προβλήματα με την περίοδο της.

Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι κατά την εφηβεία καλό θα ήταν να κάνει η έφηβη το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (γνωστό ως HPV), το οποίο πραγματοποιείται μετά την ηλικία των 12 ετών και ολοκληρώνεται σε 2 δόσεις έως τα 15 έτη και σε 3 δόσεις μετά τα 15 έτη. Προλαμβάνει πάνω από το 75% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες περιπτώσεις των άλλων μορφών καρκίνου της γεννητικής χώρας που προκαλεί ο ιός.

Καλαμπόκης Δημήτρης