Τοκετός

Ο τοκετός αποτελεί το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης. Ένας φυσικός τοκετός πραγματοποιείται στο τέλος του 4ου τριμήνου. Η διάρκεια του τοκετού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το μέγεθος του εμβρύου και η θέση του και είναι συνήθως ολίγων ωρών. Στον κολπικό τοκετό το παιδί γεννιέται συνήθως με κεφαλική προβολή. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να προτιμάται η χειρουργική επέμβαση της καισαρικής τομής αντί του φυσιολογικού τοκετού.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, το σώμα σας θα αρχίσει να δείχνει σημάδια ότι είναι καιρός να γεννηθεί το μωρό σας. Η διαδικασία που οδηγεί στη γέννηση του μωρού σας ονομάζεται τοκετός. Κάθε γέννηση είναι μοναδική. Ακόμα και αν έχετε ξαναγεννήσει, η επόμενη φορά θα είναι διαφορετική.

Η γέννηση ενός μωρού είναι σκληρή δουλειά. Μπορεί επίσης να είναι τρομακτικό, συναρπαστικό και απρόβλεπτο. Η εκμάθηση όσων μπορείτε εκ των προτέρων θα σας βοηθήσει να είστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα σας.

Υπάρχουν 3 είδη τοκετού, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού:

Είδη τοκετού

Φυσικός Τοκετός

Υπάρχουν τέσσερα στάδια του φυσικού τοκετού. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον πρώιμο τοκετό και τον ενεργό τοκετό. Το δεύτερο στάδιο διαρκεί κατά τη γέννηση, με το μωρό να ταξιδεύει κάτω και έξω από το κανάλι γέννησης. Το τρίτο στάδιο είναι μετά τη γέννηση, όταν αποβάλλεται ο πλακούντας.  Το τέταρτο στάδιο είναι οι πρώτες λίγες ώρες μετά τη γέννα.

Καισαρική τομή

Η καισαρική τομή είναι η γέννηση ενός μωρού μέσω μιας τομής στην κοιλιά και τη μήτρα της μητέρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να είναι ξύπνια κατά τη γέννηση και να είναι μαζί με το νεογέννητο της εντός ολίγου χρόνου.

VBAC

Εάν είχατε προηγούμενη γέννα με καισαρική τομή μπορεί να είστε σε θέση να παραδώσετε το επόμενο μωρό σας κολπικά. Αυτό ονομάζεται κολπική γέννηση μετά από καισαρική, ή VBAC.