Εμβόλιο Covid-19 και εγκυμοσύνη

Το νέο εμβόλιο για τον Covid 19 είναι ένας νέος τύπος εμβολίου. Έπειτα από πολλούς ελέγχους έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί η χρήση του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, μέχρι να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, δε συστήνεται προς το παρόν, η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας στη Βρετανία (Public Health England), το εμβόλιο αντενδείκνυται για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες δεδομένου πως δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, οπότε δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη.

 

Δεδομένα για το εμβόλιο

Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειές των εμβολίων.

Όμως, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διότι οι έγκυες γυναίκες δε συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές.

 

Τι πρέπει να κάνω μέχρι να υπάρξουν νεότερα δεδομένα;

Οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συστήνουν:

1. Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

2. Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.

3. Οι νέες μητέρες που θηλάζουν μπορούν να εμβολιαστούν.

4. Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

5. Τέλος, αν κάποια γυναίκα έχει προγραμματίσει να μείνει έγκυος τους επόμενους 3 μήνες, θα πρέπει να καθυστερήσει τον εμβολιασμό της.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες είναι προληπτικές και ισχύουν μέχρι να υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο εμβολιασμός για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 δε θα είναι υποχρεωτικός. Μεταξύ των άλλων, η διάθεση των εμβολίων στην Ελλάδα θα είναι δωρεάν.

 

Πηγή άρθρου:medimall.gr

Καλαμπόκης Δημήτρης