Κορονοϊός: Μέτρα για εγκύους

Οι δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες είναι περιορισμένες σχετικά με την ευαισθησία των εγκύων γυναικών στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι ανοσολογικές και φυσιολογικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευαισθησία σε ιογενείς λοιμώξεις, γενικότερα(1). Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) οι έγκυες δεν είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό και δε χρειάζεται να πάρουν πρόσθετα μέτρα για την προφύλαξή τους(2).Θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της μόλυνσης όπως συστήνεται για το γενικό πληθυσμό από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

 • Αποφύγετε την επαφή με άτομα τα οποία έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
 • Αποφύγετε όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
 • Εφαρμόστε καλή υγιεινή των χεριών και αποφύγετε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
 • Αποφύγετε χώρους συγχρωτισμού και εκδηλώσεων.
 • Επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, καθώς θα πρέπει να γίνει ιατρική αξιολόγηση.
 • Στις εργαζόμενες έγκυες γυναίκες, συστήνεται η απομάκρυνση τους από την εργασία(3).

 

Μετάδοση του ιού από την έγκυο που νοσεί στο έμβρυο:

Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία αν υπάρχει κάθετη μετάδοση από την έγκυο γυναίκα που νοσεί προς το κύημα, καθώς ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο αμνιακό υγρό των γυναικών που νοσούν(1).

Σε περίπτωση που μια έγκυος γυναίκα νοσήσει:

 • Επίδραση στη μητέρα/συμπτώματα

Η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών θα βιώσουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα ίωσης όπως βήχα, πυρετό ή   δυσκολία στην αναπνοή.

Εάν παρουσιάσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τον μαιευτήρα/γυναικολόγο σας.

 • Φυσιολογικός τοκετός ή Καισαρική τομή σε γυναίκα που νοσεί (COVID-19)

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν πως η έγκυος γυναίκα η οποία νοσεί θα πρέπει να υποβληθεί σε Καισαρική τομή. Συστήνεται η νοσηλεία της γυναίκας (απομόνωση και παρακολούθηση) για προληπτικούς λόγους, καθώς και η χορήγηση αντιπυρετικών, κυρίως για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, μέχρι να περάσει η νόσος.Ωστόσο, κάθε περιστατικό εξατομικεύεται ανάλογα με το ιστορικό της γυναίκας, την εβδομάδα κύησης και την κατάσταση του εμβρύου.

 

Θηλασμός και κορονοϊός

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα, ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα των γυναικών που νοσούν, εντούτοις δεν είναι ακόμα γνωστό για το αν οι μητέρες θετικές στον κορονοϊό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω του μητρικού γάλακτος(4).Ο κύριος κίνδυνος για τα βρέφη που θηλάζουν είναι η στενή επαφή με τη μητέρα, όπου η μόλυνση μπορεί να γίνει μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών οδών, σε περίπτωση που η μητέρα είναι θετική.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF η μητέρα μπορεί να θηλάσει το παιδί της, όπου τα οφέλη του θηλασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων μετάδοσης του   ιού μέσω του μητρικού γάλακτος.(5)(7)

 

Για τις γυναίκες που είναι θετικές στον κορονοϊό και επιθυμούν να θηλάσουν, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για τον περιορισμό της ιογενούς λοίμωξης στο βρέφος:

 • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν ξεκινήσετε το θηλασμό και αγγίξετε το μωρό.
 • Κάθε φορά που θηλάζετε η μάσκα προσώπου είναι απαραίτητη.
 • Αν επιθυμείτε να αντλήσετε γάλα από το μαστό χρησιμοποιώντας θήλαστρο, ακολουθήστε τις κατευθυντήριες οδηγίες καθαρισμού και αποστείρωσης των σκευών που θα χρησιμοποιηθούν μετά από κάθε χρήση(6).
 • Συστήνεται να δίνετε το αντλημένο γάλα στο βρέφος από ένα δεύτερο πρόσωπο το οποίο δε νοσεί, τηρώντας τις οδηγίες ατομικής υγιεινής.

 

Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να θηλάσουν συνίσταται να λάβουν και εκείνες τις απαραίτητες προφυλάξεις καθώς επίσης θα πρέπει να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες αποστείρωσης των μπουκαλιών/μπιμπερών.

Σας συνιστούμε να ενημερώνεστε συστηματικά για τις εξελίξεις και για τα νέα δεδομένα καθώς οι οδηγίες θα αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

 

Πηγές

 1. https://www.rcog.org.uk/coronavirus-pregnancy
 2. https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/
 3. https://www.e-nomothesia.gr/law-news/koronaios-egkuklios-upourgeiouergasias.html?fbclid=IwAR06KUNWixx5lGnZgSIeLnt4UpKEkbvAnXzQ2T1RVzbS0ShMF6ZWhUzljUw
 4. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fspecific-groups%2Fpregnancy-faq.html
 5. https://www.who.int/publications-detail/clinical-management-of-severe-acute-respiratory-infection-when-novel-coronavirus-(ncov)-infection-is-suspected
 6. https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/healthychildcare/infantfeeding/breastpump.html
 7. https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know